Importanta vaccinarii pisicilor

Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, nu-i asa? Acest lucru se aplica si in cazul animalelor de companie, indiferent daca locuiesc in interior sau au acces si afara. Ideea ca pisica nu trebuie vaccinata daca sta numai in casa este gresita. Se poate ca tu sa intri in contact cu o pisica bolnava, iar virusurile si bacteriile care iti raman pe haine sau maini sa fie transferate pisicii tale. Inainte de a-ti vaccina pisica, discuta cu medicul veterinar care sunt avantajele si dezavantajele vaccinarii si care este schema de vaccinare potrivita pentru pisica ta.

Boli care pot afecta pisicile

Vaccinarea se face in functie de agentii patogeni existenti in regiunea respectiva. In Romania, exista vaccinuri esentiale contra rinotraheitei virale, rabiei, calicivirozei („gripa felina”), panleucopeniei feline (parvoviroza felina) si vaccinuri suplimentare, stabilite in functie de riscurile la care este supusa pisica, contra leucemiei feline (FeLV), microsporiei canis (dermatofitoza felina, infectie micotica a pielii), infectiei Bordetella (tuse convulsiva) si clamidiozei.

Virusurile si bacteriile afecteaza tractul respirator superior, se manifesta prin conjunctivita, febra, ulcere ale corneei, pierderea apetitului, stari de letargie, ulcere situate la nivelul cavitatii bucale, secretii nazale, stranut, inflamarea gingiilor,  tulburari neurologice (pisica nu se mai poate coordona atunci cand merge) si multe altele.

Daca vrei sa previi aceste complicatii si iti doresti ca pisica ta sa aiba o viata fericita, atunci trebuie sa o vaccinezi conform sfaturilor medicului veterinar.

Schema de vaccinare si varstele recomandate

In Romania, schema de vaccinare a pisicilor nu este obligatorie, fiind alegerea stapanului daca pisica este vaccinata sau nu. Singura obligativitate exista atunci cand animalul este scos din tara sau participa la competitii, fiind necesare, dupa caz, vaccinarea impotriva rabiei, deparazitarea interna si externa și microciparea.

Vaccinarea incepe de la varsta de 8 saptamani, atunci cand se administreaza un vaccin polivalent sau trivalent, la decizia medicului veterinar, care va tine cont de rasa, interactiunea cu alte animale si mediul in care traieste. In saptamanile 6 si 7 de viata este necesara deparazitarea interna, altfel vaccinul nu isi va face efectul.

Dupa 4 saptamani, atunci cand pisica implineste 3 luni, se face rapel la vaccinul polivalent sau trivalent si se vaccineaza impotriva rabiei. Vaccinul antirabic se va repeta anual. Pana la finalizarea primei scheme de vaccinare si la 10-14 zile dupa ultimul vaccin, nu lasa pisica in exterior deoarece exista riscul infectarii cu virusuri sau bacterii.

Pisicile mature se vor vaccina o singura data pe an impotriva rabiei si cu un vaccin polivalent sau trivalent (in acest caz, parerile sunt impartite; unii medici recomanda revaccinarea o data la 3 ani datorita actiunii indelungate a vaccinului. Cel mai bine e sa ceri sfatul medicului veterinar si sa luati impreuna cea mai buna decizie pentru sanatatea pisicii tale). Este necesar ca animalele sa fie deparazitate intern cu 10-14 zile inainte de vaccinare. Trebuie sa mai stii ca nu se impune o dieta anume si nu exista restrictii contra cantitatii de apa ingerate in ziua vaccinarii.

Avantajele si dezavantajele vaccinarii

Vaccinarea regulata scade riscul imbolnavirii pisicilor, le creste speranta de viata si le protejeaza impotriva simptomelor neplacute care apar in urma infectiilor cu virusuri si bacterii. Dar, vaccinarea implica si anumite dezavantaje, care se manifesta mai des in cazul puilor decat a pisicilor adulte. In functie de cum raspunde animalul la vaccin, pot exista urmatoarele situatii:

  • pisica se simte apatica si nu are pofta de mancare (daca simptomele dureaza mai mult de 36 de ore, este necesara vizita la medicul veterinar)
  • reactii alergice in timpul vaccinarii
  • dureri auriculare
  • febra
  • voma
  • sensibilitate cutanata in zona injectarii
  • in cazuri rare, in locul intepaturii se poate forma un nodul, numit fibrosarcom, care poate duce la cancer
  • in cazuri foarte rare, pisica poate dezvolta boala contra careia a fost vaccinata.

 

Nu uita! Discuta intotdeauna cu medicul veterinar avantajele si dezavantajele vaccinarii si urmeaza o schema de vaccinare specifica nevoilor pisicii tale.

Andreea Corneanu

Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS

CONT BANCAR

Asociatia Care for Dogs Romania
Cont RON: RO64INGB0000999906112602
Cont EUR: RO45INGB0000999906534312
BIC(SWIFT): INGBROBU

PayPal

Adresa noastra este carefordogsro@gmail.com. Va rugam sa selectati optiunea Friends and Family pentru a beneficia de taxa mai mica.

DONEAZA PRIN PayPal.