adoptii care for dogs

Ai adoptat un catel? Afla cum sa il faci sa se simta ca acasa

Daca ai adoptat un catel, felicitari! Adoptia si sterilizarea sunt singurele modalitati prin care putem combate problema animalelor fara stapan de pe strazi.

Indiferent de varsta, culoarea blanii, talie sau sex, trebuie sa intelegi ca un catel care a trait pe strada si mai apoi intr-un adapost, are nevoie de o ingrijire speciala si de o doza mai mare de dragoste din partea ta.

Problemele pe care le poate avea un catel din adapost

Din cauza vietii grele pe care au dus-o pe strada (foame, lupte pentru teritoriu, pentru „dreptul” de inmultire, batai, abuzuri din partea oamenilor, lipsa adapostului si nu numai), cateii pot sa aiba retineri atunci cand interactioneaza din nou cu oamenii.

Unii parca uita din prima secunda toata viata grea pe care au dus-o si isi pun restul vietii in mana unor oameni adevarati, in care simt bunatatea si iubirea, poate pentru prima oara in viata lor.

Din pacate, unii se adapteaza mai greu si nu isi recapata increderea decat dupa multa munca a salvatorilor lor.

Cateii din adaposturi pot suferi de anxietate, stres, chiar si depresie. Desi sunt pregatiti inainte de adoptie de catre personal specializat, atunci cand il aduci acasa, mediul este unul nou. De aceea, trebuie sa fii pregatit(a) sa ii oferi cele mai bune conditii.

Primele zile cu catelul: sfaturi utile pe care sa le pui in practica

Primele zile dupa adoptie, chiar si saptamani, pot fi putin confuze. Este o perioada de adaptare pentru amandoi, in special pentru catel, care trebuie sa isi dea seama ca de acum incolo este ACASA.

Tine cont ca fiecare caine este unic, asa ca experienta cu fiecare animal din adapost este unica.

Iata cateva sfaturi de care sa tii cont:

  • prima zi acasa trebuie sa fie una linistita; nu chema toata familia si prietenii sa il/ o vada. Acorda-i timp sa se obisnuiasca cu tine, cu casa si cu imprejurimile, apoi poate sa cunoasca si alti oameni.
  • organizeaza-i un loc numai al lui, cu patut, jucarii, boluri de apa si mancare; daca vrea sa se retraga acolo, ofera-i spatiu
  • lasa cainele sa vina la tine, mai ales daca ai copii; nu ii lasa sa il traga de par, sa tipe in preajma lui sau sa il alerge prin casa
  • invata limbajul corporal al cainelui; asa, iti vei da seama ce nevoi are si il poti ajuta
  • daca ai deja un alt caine, pisica sau alt animal de companie, tine-i separati macar 24 de ore, pana se obisnuiesc cu mirosul celuilalt, apoi fa-le cunostinta treptat; vestea buna este ca atunci cand adopti din adapost, personalul cunoaste personalitatea catelului, daca ii plac sau nu alte animale, si te va ajuta sa faci cea mai buna alegere pentru familia ta
  • nu ii schimba hrana din prima zi; hraneste-l cu hrana cu care a fost obisnuit in adapost ca sa previi durerile de burta sau chiar refuzul hranei. In timp, ii poti ajusta dieta dupa preferintele tale si nevoile lui.
  • ai grija la lucrurile care tie ti se par normale: televizor, scari, zgomotul robotului de bucatarie si altele. E posibil ca noul tau companion sa nu stie ce inseamna si sa se sperie. Explica-i pe un ton calm ca totul este in regula, iar in timp va obisnui cu rutina ta.
  • creeaza-i o rutina: orele de masa si plimbarile zilnice
  • nu iti fie mila de el, acum e acasa si puteti crea amintiri noi; chiar daca vine din adapost si viata lui a fost una grea, un caine are nevoie de o prezenta cu autoritate. Altfel, va fi indisciplinat. Invata-l sa mearga in lesa, sa nu cerseasca atunci cand esti la masa si sa se opreasca atunci cand il strigi. Acest mici lucruri de baza va vor ajuta sa aveti o viata minunata impreuna.

Cel mai important sfat este ca poti vorbi cu ingrijitorul lui din adapost. Pentru ca este persoana care il cunoaste cel mai bine, te va indruma cu sfaturi pretioase ca sa iti faci noul prieten sa se simta cat mai confortabil ACASA. In rest, inarmeaza-te cu rabdare si ganduri pozitive, pentru ca dragostea vine de la sine!

Daca vrei sa adopti un caine de la Care for Dogs Romania, AICI ai toate detaliile necesare.

Andreea Corneanu

Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS