Totul despre sterilizarea cainilor

Sterilizarea este un subiect controversat in Romania, insa orice stapan responsabil si iubitor de animale stie ca sterilizarea este o procedura care poate salva vieti – atat a cainelui tau, pentru ca ii mareste speranta de viata, cat si a celor din adaposturi, care au sanse mai mari sa fie adoptati. In plus, se miscoreaza rata abandonului si se previne inmultirea necontrolata a cainilor maidanezi.

Mit si adevar despre sterilizare/ castrare

MIT. Este bine ca femela sa aiba cel putin un rand de pui inainte sa fie sterilizata.

ADEVAR. De fapt, medicii veterinari recomanda ca femelele sa fie sterilizate inainte de primul ciclu de calduri. Dupa aceea, riscurile de aparitia a cancerului la nivelul sistemului reproducator sunt mai mari.

MIT. Cainii sterilizati se vor ingrasa si isi vor pierde personalitatea.

ADEVAR. Cainii sterilizati sunt predispusi ingrasarii, insa daca au o dieta sanatoasa si echilibrata, acest lucru este evitat foarte usor.

In urma sterilizarii/ castrarii, cainii isi vor schimba in mod pozitiv comportamentul, insa nu isi vor pierde personalitatea. Vei scapa de urinatul pentru marcarea teritoriului si de eventualul comportament agresiv al animalului.

MIT. Sterilizarea/ castrarea este traumatizanta pentru animal.

ADEVAR. Procedurile sunt unele de rutina si se realizeaza sub anestezie generala. Animalul isi va reveni complet in 48-72 de ore, timp in care va avea nevoie de mai multa atentie si hrana speciala.

Pregatirea pentru operatie si ingrijirea post-operatorie

Cainele nu are voie sa manance nimic cu cel putin 12 ore inainte de operatie. In dimineata zilei in care este programat, trebuie sa ii iei si apa. Medicul veterinar va consulta cainele inainte de procedura si ii va face in prealabil analize de sange pentru a vedea daca exista vreun risc.

Poti lua cainele acasa chiar in ziua operatiei, daca totul a decurs normal. Recuperarea depinde de sexul animalului si de istoricul medical; de regula, masculii isi revin mai rapid deoarece procedura este mai putin invaziva. Insa, ambii vor fi ametiti de la anestezie si necesita timpul si atentia ta pentru a-si reveni mai usor.

In cazul femelelor: pune-i la dispozitie mancare pasata sau plicuri cu mancare umeda pentru a-i usura digestia. Dupa operatie, medicul veterinar va recomanda o serie de antibiotice, antiinflamatoare sau analgezice pe care trebuie sa i le administrezi conform instructiunilor.

Verifica incizia de pe abdomen (in cazul femelelor care nu au fost operate laparoscopic) si acorda atentie fiecarei schimbari. Daca rana se infecteaza sau nu se cicatrizeaza normal, contacteaza medicul veterinar. In general, acesta programeaza controale regulate dupa operatia de sterilizare pentru a monitoriza starea femelei.

Nu trebuie sa se linga, sa se scarpine la rana sau sa faca miscari bruste pentru ca i se poate desprinde operatia. Daca nu poate purta un guler conic, atunci trebuie sa infasori un material in jurul ranii (ca un fel de body pentru bebelusi). In cazul in care firele nu sunt dizolvabile, atunci trebuie sa mergi la veterinar pentru a fi scoase.

In cazul masculilor: se vor lua aceleasi masuri de siguranta si ingrijire ca in cazul femelelor.

Beneficiile sterilizarii/ castrarii

Operatia de sterilizare (la femele) implica eliminarea chirurgicala a ovarelor sau si a ovarelor si uterului, iar castrarea (la masculi) presupune eliminarea testiculelor.

Majoritatea medicilor veterinari recomanda sterilizarea/ castrarea inainte ca animalul sa ajunga la maturitatea sexuala, adica inainte de varsta de 6-7 luni.

  • prevenirea infectiilor uterine (piometru): se dezvolta la catelele nesterilizate si care nu sunt imperecheate. De cele mai multe ori, se descopera in faza finala, atunci cand este prea tarziu, iar animalul nu mai poate fi salvat. Cand este descoperit la timp, piometrul este tratat chirurgical prin extirparea ovarelor si a uterului.
  • evitarea contactarii bolilor cu transmitere sexuala
  • prevenirea cancerului mamar
  • la masculi, se previn cancerul de prostata si tumorile testiculare
  • previi eventualul comportament agresiv sau schimbat al cainelui aflat in perioada de calduri (marait, marcarea teritoriului cu urina, incercarea de a se imperechea cu obiecte)
  • prevenirea vagabondajului (cainele poate fugi din lesa sau din curte in cautarea unui partener).

 

Sterilizarea este alegerea cea mai buna pentru catelul tau! Daca nu esti convins, discuta cu medicul veterinar despre beneficiile sterilizarii/ castrarii.

Andreea Corneanu

Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS

CONT BANCAR

Asociatia Care for Dogs Romania
Cont RON: RO64INGB0000999906112602
Cont EUR: RO45INGB0000999906534312
BIC(SWIFT): INGBROBU

PayPal

Adresa noastra este carefordogsro@gmail.com. Va rugam sa selectati optiunea Friends and Family pentru a beneficia de taxa mai mica.

DONEAZA PRIN PayPal.