SOS! Obezitatea la pisici!

Pisicile pot ajunge foarte usor supraponderale, iar de acolo nu mai este decat un pas foarte scurt pana la obezitate. Din pacate, slabesc destul de greu daca nu le oferi un program strict de masa si nu le stimulezi sa faca miscare fizica.

Cum imi dau seama ca pisica mea este obeza?

Vazandu-ti pisica zi de zi, e posibil sa nu iti dai seama ca a luat in greutate decat atunci cand e prea tarziu. Exista mai multe etape ale supraponderabilitii, in functie de procentul de grasime pe care l-a acumulat pisica:

  • intre 26-35% grasime (isi depaseste greutate ideala cu 10%)
  • intre 36-45% grasime (isi depaseste greutate ideala cu 20%)
  • intre 46-55% grasime (isi depaseste greutate ideala cu 30%)
  • intre 56-65% grasime (isi depaseste greutate ideala cu 40%)
  • peste 65% grasime (isi depaseste greutate ideala cu 50%)

O pisica sanatoasa ar trebui sa aiba intre 16-25% procent de grasime. Sub 16%, pisicile sunt considerate subponderale.

Acorda atentie urmatoarelor aspecte:

  • apasa cu grija cutia toracica a pisicii; trebuie sa ii simti coastele cu usurinta. Daca nu o faci, atunci probabil este supraponderala.
  • atunci cand ii observi spatele de sus, linia taliei trebuie sa fie vizibila, iar corpul proportionat (pisica nu trebuie sa fie „rotunda”)
  • burta pisicii are o forma rotunjita si atarna din cauza sacului de grasime acumulat.

Efectele obezitatii asupra sanatatii pisicilor

Daca nu se actioneaza asupra problemei, pisicile supraponderale vor trai mai putin decat cele cu o greutate normala. In plus, pot dezvolta o gama larga de afectiuni ca: probleme cardiace, diabet, artrita, probleme la nivelul aparatului urinar.

In plus, grasimea acumulata pe abdomen si piept poate duce la afectiuni ale plamanilor si la lipidoza hepatica, o boala care poate fi fatala. De asemenea, sistemul imunitar este slabit si pot aparea dificultati de respiratie.

De ce se ingrasa pisicile?

Exista mai multe cauze, dar cel mai des obezitatea apare la pisicile varstnice, care devin sedentare. Alti factori de risc sunt:

  • rasa (cele mixte sunt mai predispuse la ingrasare)
  • sexul (femelele mai mult decat masculii)
  • sterilizarea/ castrarea (metabolismul lor devine mai putin activ si au tendinta sa fie mai sedentare; insa, daca ii oferi hrana corespunzatoare si te joci cu ea, nu vei avea nicio problema).

Legat de obiceiurile culinare ale pisicii, trebuie sa ai grija la urmatoarele aspecte:

  • supraalimentarea (nu ii lasa mancare la discretie, mai ales daca este lacoma si nu se poate opri din mancat; discuta cu medicul veterinar care este cantitatea zilnica recomandata de mancare, atat umeda, cat si uscata si respect-o)
  • mancarea de proasta calitate (exista multe variante pe piata bogate in potentiatori de gust care fac pisica sa manance foarte mult, dar si in sare si grasimi. In timp, vor duce la ingrasare)
  • gustarile zilnice (nu ii da pisicii resturile de la masa si in niciun caz sa nu imparti mancarea cu ea. Daca este pofticioasa, ii poti da o bucata de carne necondimentata, insa atunci ii scazi din portia de boabe si mancare umeda).

Nu il ultimul rand, un alt factor al luarii in greutate este lipsa de activitate. Iar atunci cand este combinat cu o dieta necorespunzatoare, rezultatul este predictibil.

Joaca-te zilnic cu pisica, cumpara-i jucarii interactive care sa ii placa si care sa o antreneze in activitati fizice. Un ajutor vine daca adopti un alt companion blanos: cu siguranta se vor juca in fiecare zi, iar pisica ta va scapa de kilogramele acumulate si va arde caloriile mai usor.

Pisica mea este obeza. Care sunt urmatorii pasi?

In primul rand, trebuie sa faci o vizita veterinarului pentru analize amanuntite (examinare fizica, analize de sange, urocultura etc.) pentru a stabili gradul de obezitate si un plan eficient care sa iti ajute blanosul sa slabeasca.

Hrana cea noua (light, pentru scaderea in greutate, pe baza de proteine si nu carbohidrati) trebuie introdusa in dieta pe parcurs pentru a minimiza sansele ca pisica sa o refuze. Este foarte important sa respecti dozajul pe care il stabileste medicul si sa nu ii dai altceva de mancare in afara de alimentele permise.

Trebuie sa renunti la hrana la discretie si la bolurile pline cu bobite. Pisica va trebui hranita conform unui orar. Desi pare imposibil, cu timpul se va obisnui. Gandeste-te ca o faci pentru sanatatea ei.

Monitorizeaza greutatea pisicii si cantareste-o acasa sau la veterinar cel putin o data pe luna. Daca nu observi progrese vizibile in timp, rediscuta cu medicul planul de pierdere in greutate.

Daca pisica slabeste si ajunge la o greutate optima, invata cum sa o mentii.

Andreea Corneanu


Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS

CONT BANCAR

Asociatia Care for Dogs Romania
Cont RON: RO64INGB0000999906112602
Cont EUR: RO45INGB0000999906534312
BIC(SWIFT): INGBROBU

PayPal

Adresa noastra este carefordogsro@gmail.com. Va rugam sa selectati optiunea Friends and Family pentru a beneficia de taxa mai mica.

DONEAZA PRIN PayPal.