obezitatea la pisici

Pisica mea are greutatea normala?

Stii si tu cat de mult le place pisicilor sa isi satisfaca curiozitatea, mai ales cand vine vorba de mancare. Miauna atunci cand esti la masa si nu se opresc pana cand nu le dai sa guste sau macar sa miroasa. Ar manca portie tripla din conserva preferata si ar degusta bobitele chiar si in somn.

Pe langa apetitul lui de curioase, noi trebuie sa fim cei responsabili si sa nu le punem in pericol sanatatea. Mai ales daca pisica este sterilizata (castrata), ceea ce recomandam tuturor parintilor de blanosi. Poti citi mai multe despre beneficiile sterilizarii chiar AICI.

Pisicile, supraponderabilitatea si riscurile la care sunt supuse

Pisicile se pot ingrasa foarte usor, din mai multe motive:

  • dupa sterilizare/ castrare, atunci cand hrana umeda si uscata nu este adaptate noilor nevoi metabolice pe care le au
  • odata cu inaintarea in varsta (deoarece nu se mai joaca atat de des si devin sedentare)
  • lipsa stimularii fizice (indiferent de varsta); asigura-te ca pisica ta are destule jucarii cu care sa isi ocupe timpul atunci cand nu esti acasa si ca te joci cu ea suficient
  • hrana neadecvata si modalitatea de hranire (ai grija la calitatea mancarii, in special la ingredientele pe care le contine si mai ales la cantitate); evita hrana cu potentiatori de gust, conservanti artificiali coloranti sau arome artificiale.

SFAT! E normal sa ne rasfatam pisicile cu diferite recompense, dar ai grija sa nu le oferi in exces! Iar daca intr-o zi le-ai dat mai multe snack-uri decat trebuia, redu din cantitatea de boabe sau mancare umeda.

Daca nu stii cum care sunt cantitatea si tipul de mancare potrivite pentru pisica ta, nu ezita sa ceri sfatul unui medic veterinar.

Cum imi dau seama daca pisica mea e obeza

Talia pisicii ar trebui sa fie vizibila atunci cand este privita de sus. De asemenea, corpul ar trebui sa se subtieze inspre burta. Atunci cand apesi cu degetele pe coastele pisicii, ar trebui sa le simti cu usurinta. Daca nu se intampla aceste lucruri, atunci pisica ta e supraponderala.

Iata mai jos un grafic explicativ care te va ajuta sa intelegi mai bine cum evolueaza supraponderabilitatea la pisici. Si, cel mai important, sa iti poti incadra pisica.

In cazul in care rezultatele nu sunt cele pe care le asteptai, programeaza cat de curand o vizita la medicul veterinar. Nu uita! E mult mai simplu ca o pisica sa se ingrase decat sa slabeasca.

Sursa:
https://chartde.blogspot.com/2018/10/cat-weight-chart.html

Riscurile la care e supusa o pisica supraponderala

O pisica supraponderala are o viata mai scurta decat daca ar fi avut o greutate normala. In plus, cresterea in greutate poate cauza multe afectiuni neplacute, printre care:

  • dureri articulare si probleme de mobilitate
  • afectiuni cardiace
  • diabet
  • sistem imunitar compromis
  • afectiuni pulmonare
  • probleme ale pielii (din cauza ca pisica nu isi mai poate face toaleta corect)
  • risc crescut de infectii urinare si blocaje renale
  • risc de lipidoza hepatica sau insuficienta hepatica.

Ce este de facut?

Daca pisica ta abia incepe sa se ingrase, redu cantitatea de hrana, eventual hraneste-o cu portia. Chiar daca la inceput nu va fi de acord, cu timpul se va obisnui. Poate este necesar sa ii schimbi complet dieta si sa ii oferi mancare mai sanatoasa. Joaca-te cat mai mult cu pisica!

In cazuri grave de supraponderabilitate, chiar obezitate, este necesar sa ceri sfatul unui medic veterinar care te va indruma pe tot parcursul procesului de slabire.

Este important ca pisicii supraponderale sa i se faca analizele de sange, chiar urina, pentru a preintampina problemele ce pot aparea din cauza greutatii crescute.

Urmeaza cu strictete planul de slabire intocmit de medicul veterinar si nu te abate de la el oricat de greu ti-ar fi. Gandeste-te tot timpul ca o faci pentru binele pisicii tale. In timp, ea se va obisnui cu portii mai reduse de hrana si isi va forma o noua rutina.

La nevoie, se pot prescrie si suplimentele alimentare care scad pofta de mancare si ard grasimile mai repede. Totusi, nu apela la ele fara sfatul medicului veterinar!

Foarte important! Dupa ce pisica ajunge la o greutate normala, continua dieta propusa de medicul veterinar si mentine greutatea optima a prietenului tau blanos.

Andreea Corneanu

Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS