Totul despre sterilizarea pisicilor

Totul despre sterilizarea pisicilor

Procedura de sterilizare a pisicilor femele si de castrare a masculilor inca reprezinta un subiect tabu in tara noastra. In ciuda numeroaselor campanii de sterilizari gratuite, oamenii  isi lasa animalele sa se inmulteasca necontrolat. De aici, si numeroasele cazuri de abandon cu care ne confruntam an de an. Sterilizarea este recomandata pentru ca previne problemele medicale grave ca piometrul, cancerul uterin, ovarian sau cel testicular la masculi.

De ce este sterilizarea un subiect atat de controversat?

Exista conceptia gresita ca in urma sterilizarii/ castrarii, pisicile sunt mai predispuse aparitiei cancerului, devin mai lenese, fara chef de joaca si se ingrasa. Pisica nu isi va pierde personalitatea, ci doar va deveni mai calma in lipsa perioadelor de calduri in care este agitata, miauna excesiv sau poate fugi de acasa. In ceea ce priveste ingrasarea, poate fi prevenita printr-o dieta corespunzatoare, adecvata pisicilor sterilizate.

Alti stapani nu vor sa isi „priveze” pisicile de dreptul de a se reproduce si merg dupa ideea ca „asa e natura lor”. Ca urmare, pisicile se reproduc necontrolat, iar puii ajung sa fie abandonati sau mai grav – ucisi. Abandonul nu este o solutie in locul sterilizarii! In plus, trebuie sa stii ca pisicile nu privesc actul sexual la fel ca oamenii. Pentru ele este un instinct natural, iar in cazul femelei, actul sexual este dureros deoarece penisul masculului este acoperit cu tepi penili.

Acestia nu permit femelei sa se retraga din actul sexual decat dupa ce masculul a ejaculat, altfel exista riscul ca tepii sa o raneasca grav. De aceea pisicile scot sunete atat de puternice in timpul imperecherii – nu de placere, ci de durere!

In alte cazuri, pisicile sunt lasate sa fete cel putin o data inainte sa fie sterilizate. Nici acest caz nu este unul fericit, chiar daca puilor le sunt gasiti stapani responsabili (sunt atatia altii pe strazi care au nevoie de o familie iubitoare). Odata ce a intrat in calduri si a fatat, pisica este mai predispusa riscului de cancer uterin sau ovarian.

Nu este indicata administrarea medicamentelor pe baza de hormoni pisicilor care se afla in calduri. Au foarte multe efecte negative si pot provoca boli grave.

Ce presupun operatiile de sterilizare si castrare?

Pentru a intelege importanta sterilizarii si castrarii, trebuie sa stii ce presupune fiecare procedura. In cazul femelelor, pot fi indepartate numai ovarele (ovariectomie) sau si ovarele si uterul (ovariohisterectomie).

La masculi, procedura standard este cea de indepartare chirurgicala a testiculelor (orhidectomie), insa exista si posibilitatea unei vasectomii, prin care testiculele nu sunt indepartate, ci sunt inchise canalele care elimina spermatozoizii in testicule.

Nu este recomandata si este putin practicata pentru ca motanul nu isi va pierde instinctul de a se imperechea, poate deveni mai agresiv si va continua sa urineze prin casa atunci cand intra in calduri.

Este recomandat ca pisicile sa fie sterilizate la varsta de 5-6 luni, inainte sa intre pentru prima data in calduri. Masculii se castreaza aproximativ la varsta de 1 an, atunci cand sunt complet dezvoltati. Totusi, medicul veterinar va stabili momentul potrivit pentru interventie in functie de istoricul animalului.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala si dureaza 20-40 de minute. La femele, se poate opera chirugical (prin taietura la nivelul abdomenului) sau laparoscopic (se face o mica incizie de cativa milimetri prin care se extrag ovarele si/ sau uterul). Firele de sutura vor fi extrase la 8-10 zile dupa operatie sau, dupa caz, se resorb de la sine in 1-2 saptamani.

Beneficiile sterilizarii

  • se evita comportamentul tipic pisicilor intrate in calduri (ca mieunatul excesiv)
  • la pisicile sterilizate pana sa implineasca varsta de 1 an, riscul de aparitie a tumorilor mamare scade cu 86%
  • risc redus de aparitie a piometrului, fibroamelor uterine, cancerului ovarian si uterin
  • se evita perioadele de calduri lungi, gestatiile false (sau nedorite) si lactatiile false
  • operatia nu are efecte secundare.

Beneficiile castrarii

  • motanul nu isi va mai marca teritoriul cu urina si nu va avea tendinta sa fuga de acasa
  • se evita altercatiile cu alti motani in lupta pentru imperechere
  • urina isi pierde mirosul pregnant si neplacut
  • se evita riscul contactarii bolilor care se transmit prin actul sexual ca leucemia felina (FeLV) sau imunodeficienta felina (FIV)
  • scade riscul dezvoltarii cancerului de testicule si al prostatitei
  • dispare comportamentul agresiv.

In ambele cazuri, atat pisicile cat si motanii vor duce o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Pregatirea pisicii inaintea sterilizarii/ castrarii. Ingrijirea dupa operatie.

Inaintea operatiei, medicul veterinar va evalua starea generala de sanatate a animalului si ii va face o serie de analize de sange de rutina pentru evitarea complicatiilor ce pot aparea in timpul interventiei.

Pisica nu are voie sa manance nimic cu cel putin 12 ore inainte de operatie deoarece poate voma in timp ce se afla sub anestezie si se poate ineca.

Daca pisica a apucat sa intre in calduri, se asteapta 7-10 zile dupa ce dispar simptomele specifice, apoi se opereaza.

Dupa operatie, pisica va fi ametita de la anestezie si isi va reveni in cateva ore. E important sa ii oferi un spatiu linistit (fara zgmote sau lumina puternica) in care sa se recupereze. Trebuie supravegheata sa nu se linga in locul operatiei sau sa sara pe masa, pat, birou pentru ca i se pot desprinde firele. In unele cazuri, medicul recomanda purtarea unui con la gat sau a unei camasute pentru a evita acest lucru.

Lasa-i apa la indemana si nu o hrani imediat dupa operatie. Incepe cu mancarea umeda, apoi cu boabele. Daca veterinarul recomanda, e posibil sa fie nevoie sa ii administrezi preventiv un antibiotic timp de cateva zile de la operatie.

Pisica isi va reveni complet in 2-3 zile (masculii mai repede). Inainte sa iei decizia de a steriliza/ castra pisica, vorbeste cu medicul veterinar si intreaba-l tot ce vrei sa stii. Nu uita ca prin sterilizare si castrare iti faci pisica mai fericita si mai sanatoasa si previi abandonul.

Andreea Corneanu

Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS

CONT BANCAR

Asociatia Care for Dogs Romania
Cont RON: RO64INGB0000999906112602
Cont EUR: RO45INGB0000999906534312
BIC(SWIFT): INGBROBU

PayPal

Adresa noastra este carefordogsro@gmail.com. Va rugam sa selectati optiunea Friends and Family pentru a beneficia de taxa mai mica.

DONEAZA PRIN PayPal.