Vaccinurile la caini se fac in functie de rasa, varsta, de frecventa vagabondajului, a factorilor ereditari, de istoricul medical si cel al vaccinarilor anterioare (daca se cunosc) si a virusurilor si bacteriilor din zona in care traieste animalul. Cel mai bine este ca schema de vaccinare sa inceapa de cand cainele este pui pentru a evita neplacerile cauzate de boli.
Schema de vaccinare pentru caini
Prin vaccinare, cainii sunt expusi unei doze de virus sau bacterii cauzatoare de boli, iar sistemul lor imunitar raspunde prin a produce anticorpi care ii vor apara pe viitor. Schema de vaccinare va fi stabilita numai de catre medicul veterinar, care trebuie sa tina cont de nevoile fiecarui caine in parte.
In general, se recomanda ca primul vaccin (polivalent sau monovalent) sa se realizeze cand puiul are 6 saptamani, cand anticorpii obtinuti pana atunci din laptele matern nu isi mai indeplinesc rolul. Cainele trebuie deparazitat intern cu 2 saptamani inainte pentru ca vaccinul sa isi faca efectul.
Vaccinul se va repeta la varsta de 8 saptamani (bivalent), 10 saptamani (trivalent) si 12 saptamani (polivalent si antirabic). In unele cazuri, conform sfaturilor medicului veterinar, schema de imunizare va continua pana la varsta de 4 luni (16 saptamani).
In tot acest timp, si dupa aproximativ 10-14 zile de la ultima vaccinare, este recomandat sa nu lasi cainele sa intre in contact cu mediul exterior (fara plimbari pe afara) si mai ales cu alti caini pentru ca inca exista riscul de imbolnavire.
Daca este vorba despre un caine adult, fara istoric de vaccinare, se recomanda administrarea unui vaccin polivalent, urmat la 3-4 saptamani de un rapel care sa includa vaccinul polivalent si pe cel antirabic. Vaccinarea se va repeta la un an de zile dupa ultimul vaccin.
Vaccinurile obligatorii pentru caini sunt cele impotriva parvovirozei canine, rabiei, hepatitei infectioase, parainfluentei canine, Bolii Carre (jigodie, distemper) si leptospirozei.
Nu se vaccineaza cainii bolnavi, cu o greutate cu mult sub medie sau femelele gestante. Vaccinurile optionale se realizeaza pentru Giardia, Bordetella, tuse de canisa si coronaviroza. Dupa terminarea schemei de vaccinare initiale, pentru sanatatea cainelui, este necesara administrarea unui vaccin polivalent si antirabic anual.
Cainii din rasele Amstaff, Rottweiler si Golden Retriever sunt mai sensibili in fata parvovirozei canine. In Romania, cele mai raspandite boli intre patrupedele canine sunt jigodia si parvoviroza. De aceea, vaccinurile reprezinta un avantaj major in prevenirea imbolnavirii cainelui si a prelungirii vietii.
Riscurile vaccinarii la caini:
- se poate ca vaccinul sau nu aiba o eficienta de 100%. Unii caini, desi vaccinati, pot fi afectati de boala pentru care au fost imunizati
- eficienta vaccinurilor se bazeaza pe schema de vaccinare, istoricul medical al cainelui si producatorul vaccinului
- cainii pot dezvolta reactii alergice sau afectiuni neurologice (inflamarea creierului)
- poate exista disconfort in locul injectarii (sau inflamarea tesutului insotita de o senzatie dureroasa)
- febra scazuta
- lipsa apetitului si a energiei
- diaree
- probleme respiratorii.
Discuta cu medicul veterinar toate beneficiile si riscurile vaccinarii, insa nu uita ca vaccinul este o metoda de preventie care poate salva viata catelului tau.
Andreea Corneanu