Poate nu stiai, dar exista doua tipuri de cruzime impotriva animalelor. Si pentru ca aprilie este luna preventiei cruzimii, hai sa descoperim impreuna in ce moduri sunt afectate animalele de actiunile oamenilor.
Din pacate, femomenul cruzimii impotriva animalelor este foarte raspandit in toata lumea. In Spania inca exista festivaluri care se bazeaza pe tortura si uciderea animalelor (coridele cu tauri).
In China exista ferme de caini destinati consumului, in Nepal se sacrifica o data la 5 ani peste 300.000 de animale pentru respectarea unui traditii vechi de sute de ani, iar exemplele pot continua…
Prevenirea cruzimii impotriva animalelor incepe cu educarea: in primul rand, trebuie sa recunosti formele cruzimii. Desigur, unele ca maltratarea sunt evidente. Dar te-ai gandit vreodata ca si neglijarea este o forma de cruzime?
Ce este cruzimea activa
Cruzimea activa este usor de identificat, ea fiind orice act deliberat savarsit de o persoana prin care un animal are de suferit. Intentia de a face rau exista, si de multe ori este un semn al unei dereglari mintale.
In Romania, cazurile de cruzime activa impotriva animalelor nu sunt intotdeauna luate in serios. Cu totii cunoastem cel putin un caz in care abuzatorul a scapat nepedepsit sau in care autoritatile s-au sesizat, dar fara sa ia masurile maxime impuse de lege.
Iar atunci cand pedepsele nu sunt maxime, procedura nu are un impact suficient asupra abuzatorului, care continua sa faca rau animalelor (poate chiar si oamenilor).
Ce este cruzimea pasiva
Cruzimea pasiva nu este atat de evidenta ca cea activa, dar din pacate este si ea foarte raspandita. In acest caz, vorbim mai degraba de lipsa actiunii.
Ea poate fi intentionata sau involuntara, insa in ambele cazuri este de neacceptat. Neglijarea animalului se incadreaza la cruzimea pasiva, iar acest lucru poate cauza la fel de multa suferinta ca cea activa.
Ca sa intelegi mai bine fenomenul, iti prezentam cateva exemple de cruzime pasiva:
- nu ii oferi animalului suficienta apa si mancare
- lipsa deparazitarii interne si externe, care poate duce la imbolnavire
- neglijarea ingrijirii blanii animalului ( parul incalcit poate retine foarte multa mizerie si, in timp, afecteaza pielea)
- lasi animalul in masina pe timp de vara
- nu asiguri un adapost corespunzator animalelor care nu au acces in casa (mai ales pe timp de iarna)
- nu castrezi/ sterilizezi animalul si il lasi sa se reproduca in mod repetat
- refuzul de a duce animalul la control veterinar atunci cand are nevoie.

Poate le recunosti pe unele. Insa exista si alte tipuri de cruzime pasiva, la care poate nici nu te-ai gandit:
- iti cumperi animalul de companie de la crescatorii neautorizate (incurajezi reproducerea in conditii improprii si ii refuzi unui animal de la adapost sansa la o viata fericita)
- implici animalul in curse (vanatoare, curse de caini)
- esti de acord cu procedee ca: scoaterea definitiva a ghearelor pisicii sau taierea cozii si urechilor la caini
- folosesti produse de ingrijire testate pe animale
- participi la reprezentatii de circ cu animale, rodeo sau mergi la gradina zoologica
Contribuie si tu la prevenirea cruzimii impotriva animalelor
Schimbarea incepe cu noi, iar pentru animalele care au nevoie de ajutor, orice contributie conteaza. Fie ca te poti implica direct in schimbarea vietii unui animal sau nu, exista o multime de lucruri pe care le poti face. Noi iti amintim cateva; tot ce ramane este sa alegi ce ti se potriveste mai bine si sa actionezi:
- ia atitudine si raporteaza cazurile de cruzime la care esti martor (descopera AICI un intreg articol despre acest subiect si afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi)
- ajuta-i pe altii sa ajute (doneaza catre adaposturile de animale, adopta un suflet la distanta sau fa voluntariat atat cat iti permite timpul)
- implica-te in actiunile de atragere a atentiei asupra cazurilor de cruzime impotriva animalelor
- ADOPTA (este cea mai buna modalitate prin care poti salva viata unui animal si sa previi toate formele de abuz la care poate fi supus pe parcursul vietii lui)
- daca nu poti adopta, atunci tine animale in foster, pana cand li se gaseste o familie definitiva.
Tu ce faci ca sa schimbi soarta animalelor?
Andreea Corneanu