COVID-19 si animalele de companie: raspunsuri la intrebarile tale

Pe masura ce infectia cu noul coronavirus (COVID-19) creste, cu atat apar din ce in ce mai multe mituri legate de raspandirea lui, de metodele prin care il contactezi si nu numai. Printre ele, se numara si informatia FALSA cum ca animalele de companie il pot transmite oamenilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis in mod specific ca acest lucru nu este posibil. In aceasta perioada grea, trebuie sa ne apreciem si mai mult animalele de companie, sa ne bucuram ca petrecem mai mult timp cu ele si sa nu uitam ca ne ajuta sa trecem cu bine peste autoizolare, lucrul de acasa sau chiar carantina la domiciliu.

Ce trebuie sa stim despre noul Coronavirus?

Coronavirusul face parte dintr-o familie extinsa de virusuri care se intalnesc atat la oameni, cat si la animale. Odata intrat in organism, poate cauza de la o raceala comuna pana la afectiuni respiratorii severe.

COVID-19 este o noua tulpina de coronavirus, aparuta in regiunea Wuhan din China, in decembrie 2019.

In prima saptamana de la contractarea virusului pacientul poate fi asimptomatic. Dupa aceea, simptomele sunt cele ale unei raceli comune:

  • tuse (de obicei uscata)
  • dificultati in respiratie
  • febra (nu intotdeauna)

Virusul se transmite prin contactul cu secretiile unei persoane infectate (prin inhalarea unor particule provenite din stranut, tuse, picaturi de saliva sau secretii nazale).

De aceea, este foarte important sa urmam sfaturile specialistilor, sa evitam aglomeratia, sa stam in casa cat de mult putem, sa ne spalam pe maini cu apa calda si sapun si sa respectam distanta atunci cand iesim in colectivitate.

Imi poate transmite animalul meu de companie COVID-19?

Din fericire, pana in momentul de fata nu exista date care sa ateste ca animalele de companie pot transmite oamenilor noul Coronavirus. Asa ca, stai linistit si ia-ti masurile de precautie necesare.

Atunci cand intri in casa si inainte sa te joci cu catelul sau pisica, spala-te pe maini cel putin 20 de secunde. Acest gest te protejeaza si impotriva E.Coli sau Salmonella, care pot fi transmise foarte usor intre om si animal.

Ce masuri de precautie trebuie sa iau ca sa imi protejez animalul de companie?

In primul rand, daca prezinti simptome specifice COVID-19 sau daca in ultimele 2 luni ai calatorit intr-o tara afectata, trebuie sa suni la serviciul de urgenta 112 si sa urmezi indicatiile pe care le primesti.

Daca te afli in autoizolare sau carantina, exista anumite masuri de precautie pe care le recomandam:

  • poarta o masca de protectie atunci cand te apropii de companionul tau (in cazul in care prezinti simptome de gripa sau raceala)
  • tuseste si stranuta in servetele de unica folosinta, pe care mai apoi sa le arunci la gunoi si cu care pisica sau cainele tau sa nu ia contact
  • limiteaza contactul cat poti de mult (stim ca e dificil, dar gandeste-te la sanatatea animalului tau; desi in prezent nu exista studii concludente care sa ateste transmiterea bolii de la om la animal, este mai bine sa fii precaut)
  • vorbeste din timp cu o ruda sau un prieten care poate avea grija de animalutul tau cat lipsesti (in cazul in care trebuie sa te transferi intr-o unitate medicala)
  • spala-te pe maini inainte si dupa contactul cu animalul tau
  • nu imparti mancare, tacamuri, prosoape sau alte obiecte cu cainele sau pisica ta
  • nu in ultimul rand, cumpara-i suficienta mancare (pentru minimum de 2 saptamani), recompense si medicamente (daca are o anumita afectiune sau necesitate).

Cazul cainelui testat pozitiv COVID-19

Pe 28 februarie 2020, un caine in varsta de 17 ani din Hong Kong a fost testat pozitiv COVID-19, la fel ca stapanul lui. Totusi, nu a prezentat niciun simptom, asa ca cercetatorii au concluzionat ca animalele de companie nu pot fi considerate o sursa de infectie.

Cel mai probabil, testul pozitiv a fost o urmare a unei contaminari a nasului si gurii cainelui dupa ce a intrat in contact cu obiectele atinse de stapan. Celalalt caine al familiei a fost si el testat, iar rezultatul a iesit negativ.

La fel s-a intamplat si in 2003, in timpul infectiei SARS (Sindrom Respirator Acut Sever). Unele animale domestice au fost diagnosticate pozitiv cu un nivel scazut de virus, dar niciunul dintre ele nu a prezentat simptomele specifice si nu a transmis virusul altor animale sau oamenilor.

Practica o igiena riguroasa si informeaza-te numai din surse sigure!

Fii responsabil si nu te gandi la animalele de companie decat ca la o sursa imensa de dragoste!

Andreea Corneanu

Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS