Ingrijirea corecta a cainilor si pisicilor pe canicula

Ne aflam in ultima luna de vara, care s-a anuntat caniculara. De aceea, trebuie sa ii oferi animalului tau de companie tot confortul de care are nevoie si sa il ajuti sa faca fata temperaturilor crescute.

Iata la ce aspecte trebuie sa acorzi o atentie deosebita: prevenirea insolatiei (supraincalzirea) si deshidratarii, protejarea pernutelor, hranirea adecvata.

Alimentatia cainilor si pisicilor pe timp de vara

De obicei, apetitul animalelor este mai scazut atunci cand afara este foarte cald, iar animalul trebuie stimulat (nu fortat) sa manance corespunzator. Cum poti face asta?

  • mareste-i portia zilnica de hrana umeda (care e acceptata mai usor si contribuie la hidratarea organismului); daca faci acest lucru, asigura-te ca ii reduci porta de hrana uscata ca sa previi acumularea kilogramelor in plus
  • schimba-i apa de 2-3 ori pe zi, astfel incat sa aiba mereu apa proaspata in bol; o idee foarte buna e sa investesti intr-o fantana de apa (adapatoare), care asigura fluxul continuu de apa proaspata si incurajeaza animalul sa bea mai des.
  • hraneste-l in orele mai racoroase (dimineata sau seara).

Atentie sporita la purici si capuse

Oricat de placute sunt plimbarile cu cainele prin iarba sau somnul de frumusete pe care il face pisica intr-un colt umbrit din curte, relaxarea sau distractia din timpul verii pot avea consecinte mai putin placute.

Puricii si capusele sunt principalii inamici ai animalului tai. Din pacate, in cazul pisicilor, chiar daca nu au acces afara, ouale de purici pot fi aduse foarte usor pe incaltamintea sau hainele noastre.

Ca sa previi o infestatie cu purici sau capuse, asigura-te ca animalul de companie este protejat tot timpul sezonului, prin aplicarea unei pipete antiparazitare la intervale regulate de timp (de regula, la 4 saptamani).

Alte sfaturi utile de care sa tii cont

  • temperaturile de la nivelul asfaltului pot ajunge pana la 65 de grade Celsius, asa ca evita sa plimbi cainele pe cimentul incins, iar daca o faci, trebuie sa poarte papuci speciali care sa ii protejeze pernutele
  • si animalele pot suferi arsuri solare, mai ales cainii si pisicile tunse pana la piele sau cele cu blana deschisa la culoare, deci controleaza expunerea directa la soare
  • nu lasa animalele singure in masina, cu geamul inchis sau intredeschis, nici macar pentru cateva minute
  • intinde in zonele ferite de razele directe ale soarelui din casa sau curte un prosop umezit in apa rece pentru ca pisica sau cainele sa se intinda pe el si sa se poata racori
  • acorda o atentie deosebita semnelor de insolatie sau supraincalzire.

Andreea Corneanu

Andreea Corneanu

VIEW ALL POSTS