Din pacate, in Romania, cazurile de cruzime impotriva animalelor sunt foarte dese, iar de cele mai multe ori raman nepedepsite. Ele cad sub incidenta Legii 205/2004 privind protectia animalelor, modificata si completata prin legea 9/2008. Daca vrei sa faci o schimbare in bine si sa ajuti animalele aflate in suferinta, trebuie sa raportezi intotdeauna autoritatilor cazurile de cruzime la care ai fost martor sau care ti-au fost aduse la cunostinta de alte persoane (exista cazuri din mediul online in care, pe baza dovezilor, se poate face plangere oficiala). Cum facem acest lucru? Exista cateva proceduri standard.
Legea 205/2004 privind protectia animalelor
Stipuleaza indatoririle pe care le are proprietarul animalului, ca obligatia sa ii ofere hrana, un adapost adecvat, cu posibilitate de miscare suficienta (atentie la tinerea cainilor in lant), servicii veterinare la nevoie, atentie, ingrijire, sa nu ii aplice tratamente rele (sa nu il loveasca, maltrateze sau exploateze – ca in cazul animalelor de rasa folosite pentru reproducere), sa nu implice animalul in lupte si sa nu il abandoneze.
Prin acte de cruzime impotriva animalelor se mai intelege: folosirea tirului pe animale domestice sau captive, uciderea lor, folosirea de animale vii in dresarea cainilor, dopajul in timpul competitiilor sportive, folosirea animalelor la targuri, expozitii sau filme (atunci cand activitatile le provoaca suferinte fizice sau psihice), dresajul prin metode care ranesc animalul.
Cruzimea impotriva animalelor se pedepseste, dupa caz, cu amenzi cuprinse intre 1.000 – 10.000 lei, cu confiscarea animalului sau inchisoare intre 6 luni si 3 ani.
Procedurile de reclamatie
In primul rand, incearca sa ii acorzi animalului primul ajutor. Apoi, obtine dovezi ale faptei – fotografii, imagini video, inregistrari audio. Este indicat sa gasesti 1-2 martori care sa iti sustina cauza. Poti suna rapid la 112, chiar si la cateva posturi de televiziune care sa mediatizeze cazul. In alte tari din Uniunea Europeana, cazurile de cruzime impotriva animalelor au o mare vizibilitate in media si sunt grav pedepsite, chiar si cu inchisoarea.
De aceea, o expunere cat mai mare aduce mai multe sanse de implicare din partea societatii si presiune pe autoritati pentru a pedepsi faptasul. In tot acest timp, incearca sa retii persoana care a infaptuit actul de cruzime. Daca nu poti, acorda atentie aspectului fizic pentru a oferi autoritatilor o descriere cat mai completa care sa ajute in identificarea lui.
A doua optiune este sa depui o plangere in scris la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSV) din orasul tau, cerere pentru care vei primi un numar de ordine si un raspuns in 30 de zile lucratoare. In aceeasi zi, depune o reclamatie si la cea mai apropiata sectie de politie, de preferat alaturi de dovezile incriminatorii, caz in care trebuie sa primesti din partea ofiterului o copie dupa procesul verbal.
Se poate intampla sa te afli in situatia in care sa te lovesti de un raspuns negativ din partea autoritatilor, in care acestea sa refuze sa vina la fata locului sau sa iti primeasca reclamatiile scrise. In acest caz, trebuie sa mentionezi articolul de lege care se refera la actele de cruzime impotriva animalelor, si vor fi obligati sa raspunda apelului tau.
In cazuri mai dificile, poti spune ca vei suna la canalele de televiziune sau la redactiile ziarelor. Nu uita sa ceri intotdeauna o copie dupa procesul verbal pentru a evita situatiile in care actele „se pierd” si sa poti dovedi ca ai facut reclamatia. Daca mergi cu animalul la veterinar pentru ingrijiri in urma aplicarii relelor tratamente, poti depune copii dupa analize, interventii chirurgicale si constatarea medicului la plangerea penala.
Reclamatiile se pot depune si online, la adresele: petitii@politiaromana.ro si office@ansvsa.ro
Model scris de reclamatie
Domnule/Doamna Director (daca reclamatia este adresata DSV-ului)/ Comandant (daca reclamatia este adresata Politiei),
Subsemnatul/a … domiciliat(a) in …, identificat(a) prin CI serie … nr. …, va aduc la cunostinta ca in data de … s-a petrecut urmatorul fapt (detalii despre faptas, actiunile lui si starea animalului).
Mentionez ca aceasta fapta se incadreaza la art. X din Legea de Protectie a Animalelor 205/2004 modificata si completata de Legea 9/2008.
In conformitate cu art. X din legea mentionata anterior, va aduc la cunostinta ca aceasta fapta se pedepseste cu amenda penala sau inchisoare, dupa caz.
Martorii la acest incident sunt (numele complete, adrese de contact sau numar de telefon).
Va rog sa luati de urgenta masurile care se impun.
Atasez prezentei reclamatii si Legea de Protectie a Animalelor, in care sunt evidentiate prin subliniere articolele unde se incadreaza fapta, precum si dovezile care atesta actul de cruzime.
Nume si prenume Data
Email Semnatura
Nr. tel.
Nu fi doar un martor la suferinta unui animal lipsit de aparare, IA ATITUDINE!
Andreea Corneanu